Faglig ledelse af professionelle læringsfællesskaber

Udviklingen af PLF sker ikke af sig selv
I samarbejde med skolens vejledere skal lederne på banen, simpelthen fordi det ikke går uden! En velreflekteret ny faglig ledelse, der kombinerer instruerende, transformativ og distributiv ledelse er forudsætningen for, at det lykkes at udvikle dygtige professionelle læringsfællesskaber blandt medarbejderne, der efter en træningsperiode i tilstrækkelig grad kan klare sig selv. Men aldrig helt, for der er netop også en pointe i, at skolens professionelle læringsfælleskaber til stadighed har brug for facilitering og ledelsesmæssig opbakning og bevågenhed for at fastholde det fælles læringsperspektiv og for at sikre, at alle elever lærer så meget som de kan. Vigtige pointer er:

  • Det er langt sværere at samarbejde, end vi tror. Systematiske samarbejdsmønstre kræver megen træning, og udviklingen af samarbejdet kræver ledelse og facilitering. 

  • Der er brug for udvikling af en funktionel og meningsfuld mødekultur, der bygger på læringscirklen.  

  • Udvikling af et fælles fagbegreber omkring læring, undervisning og lærerprofession skal understøtte processen, og udviklingen af et fælles læringssyn er en grundlæggende forudsætning for samarbejdet. 

  • Målet er at opbygge PLF overalt på skolen, hvor der kan arbejdes selvstændigt, ligesom målet er, at PLF i deres fortsatte udvikling understøttes af en didaktisk kompetent ledelse, der selv arbejder som PLF.  

  • For alle medarbejdere skal det være tydeligt, hvorfor PLF er svaret på mange af skolens udfordringer, fordi denne forståelse er afgørende for at identificere sig med udviklingen. 

  • Transformationen fra en undervisningskultur til en læringskultur kræver en dybdegående læreproces, og den kan ikke kun ske gennem frivillighed. Den kræver opmærksom, differentieret ledelse og facilitering.

Systematiske samarbejdsmønstre kræver træning og facilitering
Systematiske samarbejdsmønstre kan virke kunstige og akavede i en skolekultur præget af høj autonomi, men systematikken i et samarbejde er netop det stillads, der er med til at skabe forandringen. Derfor er målet, at samarbejdet i PLF er præget af den systematik, der er beskrevet i læringscirklen, dvs. at PLF’erne udformer dagsordner indrettet efter den cirkulære proces, hvor fælles og reflekteret udvælgelse, analyse, planlægning, handling, observation og evaluering rutinemæssigt indgår som de bærende discipliner. 

Læringscirklen i PLF

Læringscirklen i PLF

Når nærmeste leder eller vejleder herefter vurderer, at der er behov for at støtte det systematiske samarbejde om disciplinerne i læringscirklen, kan nedenstående arbejdsspørgsmål være en guideline:

Læringscirklen i PLF med spørgsmål til lederens og vejlederens faciliterende funktion

Læringscirklen i PLF med spørgsmål til lederens og vejlederens faciliterende funktion

Ledere og vejledere kan også støtte og udvikle samarbejdsrelationerne i PLF ved at tage superviserende metoder i brug. Det handler om at skabe rum for faglig udvikling, læring og trivsel ved at gå dybere ind i kommunikation og samarbejdsmønstre. Ofte betyder spændingerne, at deltagerne i PLF langt fra arbejder så effektivt med opgaven, som de kan, og i værste tilfælde mister de kerneopgaven af syne. Lederen eller vejlederen kan derfor tilbyde forskellige former for reguleringer i samarbejdet, der hjælper deltagerne ind i en gænge, hvor de igen fokuserer på kerneopgaven frem for spændingerne i gruppen. Nedenfor er eksempler på, hvordan lederen eller vejlederen konkret støtter de medarbejdere, som oplever vanskeligheder i samarbejdet, og hvordan hun kan være med til at dæmme op for vanskelighederne.

 
Uden navn.jpg
 

Kom godt i gang:


Faglig ledelse.jpg
 
 

Hjælp til jeres træningsbane

Vi håber, at disse eksempler på ledernes og vejledernes faciliterende arbejde i skolens PLF’er giver mod på yderligere fordybelse. Vi tilbyder ekstern facilitering, så I får mulighed for at styrke samarbejdet om opgaven og forfine jeres færdigheder. Nedenfor kan I se vores forslag – og vi tilpasser naturligvis både form og indhold efter jeres behov. 

  • Facilitering af pædagogisk dag: Læringscirklen som grundlag for det systematiske samarbejde i alle skolens PLF’er. Hvor langt er vi, og hvordan kan vi samarbejde mere rytmisk og rutinemæssigt om elevernes læring og trivsel i hverdagen? 

  • Facilitering af lederdag: Tjek på vores eget samarbejde som PLF – hvad lykkes vi med, og hvor er der plads til forbedring?

  • Workshop-forløb for ledere og vejledere om faciliteringen af samarbejdet i PLF ud fra læringscirklen.

  • Supervision af ledergruppen eller vejledergruppen mhp. at udvikle jeres samarbejde som et PLF

  • Supervision af ledergruppen eller vejledergruppen, mens I træner og kvalificerer jeres facilitering af samarbejdet i skolens PLF’er.

AKTUELT: Webinarrække i samarbejde med Dafolo foråret 2021: 17. maj, 31.maj og 10. juni