Faglig ledelse – en balance mellem indirekte og direkte ledelse af samarbejdet i skolen
i Skolen i morgen, februar 2021
I skolen handler det ikke længere kun om at have dygtige lærere, der kan levere god undervisning. Både ledere og medarbejdere er nødt til også at være dygtige til at samarbejde på tværs af niveauer, fagligheder, afdelinger og såvel som strukturel modning, ligesom det kræver en ledelsesmæssig opfølgning. Denne artikel argumenterer for, at ledere træder til som trænere, der hvor samarbejdet halter, og lærer at balancere mellem indirekte og direkte faglig ledelse af samarbejdet.
Skab balanceret faglig ledelse med læringsåbne samtaler
i Skolen i morgen, januar 2021
Vi ved det godt! Og vi vil det gerne! Men det lykkes ikke! Der skal faglig ledelse helt tæt på og ind i den pædagogiske praksis for at nå vores fælles ambitiøse mål om trivsel og læring for alle børn. Denne artikel beskriver, hvordan vedvarende processer med fokus på medarbejdernes læring gennem læringsåbne samtaler kan flytte hverdagen fra brandslukning til målopfyldelse.
Faglig ledelse af profesionelle læringsfællesskaber
Dafolo, 2020
Faglig ledelse er den mest afgørende ledelsesdisciplin i skolen - selvom det ofte er den disciplin, der kommer sidst i en travl hverdag, hvor alt for mange driftsopgaver trækker lederne væk fra undervisningen.
Denne bog er den anden i en serie med korte praksisnære udgivelser om faglig ledelse i skolen, og den handler om, hvordan ledere meget specifikt kan befordre og facilitere de professionelle samarbejdsfora på skolen.
”’Faglig ledelse af professionelle læringsfællesskaber’ en lækker kogebog med opskrifter på alt det, der skal til for at transformere teamsamarbejdet på skolen fra et primært kooperativt samarbejde til et primært kollaborativt samarbejde. … Den er velskrevet, gennemarbejdet og nem at gå til. Jeg kan varmt anbefale den, hvis man søger hjælp og inspiration til faglig ledelse af professionelle læringsfællesskaber.”
Christina Hostrup, Folkeskolen
“Hvordan er det lige, at der bliver tid til den faglige ledelse af skolernes PLF’ere? Er sikker på, at mange skoleledelser har haft spørgsmålet oppe at vende mange gange! Nærværende bog er en praksisnær bog, der på et letlæseligt sprog giver kort teoretisk opsummering og en hulens masse gode idéer og inspiration til arbejdet med PLF. Forfatternes egne erfaringer med arbejdet med at udvikle PLF på egne skoler bliver delt på glimrende vis og værktøjskassen er lige til at bruge. En “håndværkerbog”, som kan give mulighed for at få skabt fælles fodfæste om arbejdet med den faglig ledelse af PLF.”
Hanne Marie Vesløv, Skolekonsulent hos Børn og Læring, Varde Kommune / via LinkedIN
Faglig ledelse kalder på didaktiske samtaler
produceret for KL & Skolelederforeningen, 2020
Didaktiske samtaler beskæftiger sig med didaktiske spørgsmål i relation til undervisningen, og de undersøger samspillet mellem på den ene side undervisningens tilrettelæggelse og gennemførsel - og på den anden side elevernes udbytte af undervisningen.
I efteråret 2019 bad KL og Skolelederforeningen Malene Ringvad om at udvikle et redskab til at understøtte faglig ledelse i skolen, og valget faldt på den didaktiske samtale. I samarbejde med skolelederteams fra hele landet og i dialog med styregruppen fra KL og Skolelederforening har Malene Ringvad skåret samtalemodellen til, sådan at den er let genkendelig og anvendelig i mange didaktiske anledninger, og udformet støttekort til hvert trin i samtalen.
Fire skolelederteams har afprøvet forskellige varianter af samtalen foran et kamera, både teamsamtaler og individuelle didaktiske samtaler med anvendelse af forskellige typer af data. I samarbejde med fotograferne PASPRO har Malene Ringvad klippet og tilrettelagt 12 videoer, der demonstrerer væsentlige elementer i den didaktiske samtale.
Faglig ledelse gennem læringsåbne samtaler
Dafolo, 2019
Faglig ledelse i skolen er i dag et højaktuelt anliggende, for aldrig har der været så meget pres på underviserne for at løfte elevernes læringsudbytte og på samme tid skabe læringsmiljøer, der inkluderer alle elever. Og aldrig vi haft så meget tilgængelig forskning i skoleledelse, der temmelig enslydende påviser, at lederne får størst indflydelse på elevernes læring og trivsel gennem et struktureret og målrettet arbejde med undervisernes didaktiske refleksion og videndeling om, hvad der virker i undervisningen.
Denne bog er den første i en serie med korte og praksisnære udgivelser om faglig ledelse i skolen, og den fokuserer på aktørernes praksisteorier som det grundlæggende ledelsesværktøj, der søger ind til det faglige rationale bag professionelle handlinger. Her introduceres til læringsåbne samtaler som en ramme for nysgerrige og respektfulde undersøgelser af praksisteorier, og der gives en række eksempler til inspiration og drøftelse i ledelsesteamet.
”Jeg er vild med bogens lettilgængelige sprog og meget konkrete praksiseksempler. Den er simpelthen nem både at forstå og at gå til.”
Christina Hostrup, Folkeskolen
”En vigtig bog med god inspiration til skoleledelserne.”
Ingelise Blom Hansen, DBC's materialevurderinger
Fagligheden skal ledes direkte og differentieret
i Plenum, november/december, 2018
I Fagligheden skal ledes direkte og differentieret undersøger Malene Ringvad en række centrale begreber; “ledelse, ledelse tæt-på, læringsledelse, pædagogisk ledelse – kært barn har mange navne. Alle steder betones vigtigheden af, at skoleledelsen går aktivt i dialog med fag- og årgangsteam m.m. om elevernes læring, undervisningens planlægning, organisering. Men hvordan?”
Skolelederforeningens medlemsblad Plenum indeholder aktuelt læsestof om ledelse, uddannelse, folkeskole, børn og unge.
Du kan hente artiklen her eller læse hele bladet online.
Observation af undervisning og elevers læring - Håndbog for ledere og vejledere
Dafolo, 2016
Ud fra forsknings- og praksisbaseret viden tilbyder bogen et struktureret overblik og indblik i observationsopgavens forskellige niveauer, nogle af de vigtigste forudsætninger og flere velafprøvede fremgangsmåder. Håndbogen er inddelt i tre videns- og kompetenceniveauer: det organisatoriske, det undervisningsfaglige og det relationelle.
Observation af undervisning og elevers læring henvender sig til ledere og vejledere på skoler, gymnasier og uddannelsesinstitutioner og til andre fagfolk, der beskæftiger sig professionelt med skole og uddannelse.
"Jeg har fået nye værktøjer til observationer i særdeleshed, men også den konstruktive brug af disse, sådan at observationerne understøtter elevernes læring ... Det er motiverende, praksisnært og lige til at gå til."
Mette Sofie Kirkedal, www.bogoplevelsen.dk
"Det er en både inspirerende og praksisnær udgivelse, som gør det let at komme i gang med at observere undervisning og på den baggrund udvikle undervisningspraksis på en positiv og konstruktiv måde."
Henrik Munch Jørgensen, DBC's materialevurderinger
"Malene Ringvad har skrevet en særdeles god og brugbar bog, der rammer ind i skolernes aktuelle udfordringer. I min læsning af bogen tænkte jeg undervejs, at der er mange andre vigtige perspektiver på, hvordan ledere og vejledere kan understøtte den bedste undervisning med fokus på, at eleverne faktisk lærer noget. Hver gang kunne jeg finde svar i det følgende afsnit eller kapitel."
Grethe Andersen, Ledelse i Morgen
"Forfatteren Malene Ringvad trækker på mange kilder, men den store inspiration er John Hattie og Viviane Robinson. Det er fint, og der er ingen tvivl om, at læsere, der allerede er inspireret af disse, i denne bog vil kunne finde mange gode øvelser og også værdifulde operationaliseringer fra teori til handling."
Gunnar Green, Folkeskolen
”Den er velskrevet og giver en hands-on indgangsvinkel til at få sat gang i observationerne og samtalerne om elevers læring.”
Tove Seligmann, Plenum - Skolederforeningens Magasin (s. 62)
Skoleledelse i arbejdet med mentalisering
i Mentalisering i organisationen (red. Heino Rasmussen og Janne Østergaard Hagelquist)
Hans Reitzels Forlag, 2016
Denne bog beskæftiger sig med begrebet mentalisering i organisationer, der har fokus på socialt arbejde. Den er en indføring i, hvordan man kan integrere mentalisering i sociale organisationer og dermed skabe optimale rammer om kultur, struktur og ledelse. Forfatterne viser i bogen, hvordan mentalisering kan anvendes i grupper og team, i eget ledelsesarbejde og i designet af den mentaliserende organisation. Læseren føres igennem teorien med hjælp fra en række relevante cases, der er skrevet af fagfolk og praktikere, som har opnået gode resultater med at anvende mentalisering i sociale organisationer.
I kapitel 12 beskriver Malene Ringvad mentalisering som en forudsætning for læring og ledelse af læring. Dette kapitel belyser, hvordan skoleledere gennem observationer i undervisningen efterfulgt af mentaliserende samtaler understøtter lærere og pædagogers lærende tilgang til arbejdet med elevernes læreprocesser.
Mentalisering i organisationen henvender sig til ledere, medarbejdere og konsulenter i døgninstitutioner, kommunale familieafdelinger og socialforvaltninger, NGO’er og skoletilbud for udsatte børn og unge.
Skoleledelse og mentalisering
i Lærerens grundfaglighed - mentalisering som arbejdsredskab (red. Jens Christian Jacobsen),
Billesø & Baltzer, 2014
Begrebet mentalisering kan supplere den eksisterende viden om, hvorfor voksen-barn-samspillet og elevens sociale udvikling er så centralt i det pædagogiske arbejde. Mentalisering er et tværvidenskabeligt begreb og karakteriserer vores evne til at opfatte og leve os ind i andres mentale tilstand og til at kunne adskille andres meninger og følelser fra vores egne. Det er selve grundlaget for at fungere socialt sammen med andre mennesker. Mentalisering er et omdrejningspunkt i processen mod at blive et helt menneske.
I kapitlet Skoleledelse og mentalisering anskuer Malene Ringvad skolelederen som en, der skal evne at omsætte mentaliserende indsigt til at skabe gunstige strukturer og traditioner for samarbejdet på skolen, sådan at alle skolens aktører løbende understøttes og styrkes i deres mentalisering og dermed har mulighed for at skabe gode resultater på tværs af forskellighed i faglig baggrund og position i skolens forskellige afdelinger. Ringvad argumenterer overbevisende. Hun forbinder mentalisering med nyeste ledelses- og organisationsteorier, bl.a. med aktive lytteniveauer, med krav om teamsamarbejde, med arbejdsdelinger, strukturforandringer, coaching, projektive mekanismer, tilknytningsforstyrrelser og med mange andre fagrelevante perspektiver.
Målet med lærebogen er at udbrede viden om brug af mentalisering i pædagogisk arbejde og i undervisning. Det er håbet, at bogen kan generere udvikling af sociale kompetencer blandt elever belyst gennem situationer i læreres arbejde, hvor evnen til mentalisering har betydning.